Jaume Calvet Porta
Vaig cursar estudis de Geologia a la Universitat de Barcelona, del 1962 al 1968 (temps remots). Vaig ampliar els meus coneixements de geomorfologia (estudi del relleu de la Terra) a Estrasburg i en una estada a Polònia. Des del 1971 al 2015 vaig fer docència de diverses matèries (topografia, fotografia aèria, geomorfologia, teledetecció, etc.) a la Universitat de Barcelona. He treballat en cartografia geològica i geomorfològica i cartografia d’efectes de diverses riuades ocorregudes a Catalunya, especialment les del 1982 al riu Segre. Als anys noranta, del segle passat, amb un equip de geòlegs, vàrem dur a terme estudis de geologia, geomorfologia i glaciologia a l'Illa Livingston, a l’Antàrtida, dins del marc del “Programa Nacional Antártico”. De tota aquesta història el que més m’ha satisfet ha sigut poder iniciar als estudiants en el coneixement de la geologia i poder gaudir de paisatges meravellosos.
Oriol Castells Morral
Sóc biòleg de formació i ornitòleg per passió. Em dedico als estudis de la fauna, amb un especial interès per les aus, incloent-hi l'anellament científic. També treballo amb ratpenats, rèptils, amfibis i amb la biodiversitat en general. A més, una part important de la meva feina consisteix en la divulgació i l'educació ambiental, acostant la natura a tots aquells que vulguin gaudir-la.
Joaquim Fradera
Veí de Samalús, jubilat, ha estat professor de Filosofia a l’escola Orlandai de Barcelona (1974-1982) i a diversos instituts de la comarca (Cardedeu 1982-1990, Canovelles 1997-1998 i Sant Celoni 1998-2016); actualment imparteix classes a la Universitat Popular de Granollers.
Va llicenciar-se en Filosofia el 1974 i en Dret el 1987 a la Universitat de Barcelona. Ha estudiat llengua i cultura alemanya a Dresden, Berlín i Hamburg (1989, 1990, 1992 i 1993).
Ha estudiat solfeig i piano al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona (1964-1969). Patró i fundador de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.
Pilar Loncan Vidal
Llicenciada en Biologia amb grau per UB. Doctorada en Medicina per la UAB. Màster en Bioètica per la UAB.
Ha exercit com a metgessa amb expertesa en l’atenció pal·liativa domiciliària i hospitalària a la Fundació Sociosanitària Santa Susanna, de Caldes de Montbui. Actualment jubilada continua col·laborant amb entitats formatives com l’UVIC i grups de treball del Departament de Salut.
Presideix el Comitè d’Ètica Assistencial del Vallès Oriental Centre (CÈAVOC) i coordina el club de lectura "Llegir per Sanar".
Membre de la Societat Catalana de Bioètica i de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya. Membre de la SECPAL, on ha col·laborat en la coordinació del grup d’ètica.
Albert Morral Quintana
Des de ben petit que l’astronomia m'entusiasma! Vaig estudiar la carrera de física a la Universitat de Barcelona, amb especialitat d’astrofísica. Ara fa 16 anys que treballo a l’Agrupació Astronòmica de Sabadell com a director científic del seu observatori. Em dedico, sobretot, a la divulgació de l’astronomia, explicant aquesta ciència a petits i grans amb xerrades, cursos, sessions escolars i tot tipus d’observacions nocturnes.
Francesc Sàbat i Montserrat
Sant Sadurní d’Anoia (1946). Enginyer Tècnic, Geòleg (Doctor - 1986), alpinista i viatger. Interessat en conèixer món i especialment les muntanyes i el seu origen.
Ha fet de "guarda" del refugi d’Amitges, “pister” a Vaqueira i monitor d’esquí a la Molina en la dècada dels 70. Membre d’expedicions alpines als Andes del Perú–Alpamayo (1972), muntanyes de l’Hoggar (Sahara, 1973), Indukusk del Pakistán - Saraghrar (1975 i 1977), i de la primera expedició catalana a l’Everest – aresta Oest (1982).
Docent a la Universitat de Barcelona des del 1982 on ha ensenyat Geologia estructural i regional, i ha dirigit tesis doctorals sobre Mallorca, Illa Livingston (Antàrtida), desert d’Atacama (Xile), Valles Calchaquies (Argentina), Cuba, Golf Pèrsic (Iran) i models analògics.
Ha participat en cinc campanyes geològiques a l’Antàrtida a partir de 1989, també en cinc campanyes als Andes del nord de Xile (desert d’Atacama) i d’Argentina (Valles Calchaquies i Puna) a partir de 2002 i en dues campanyes a les muntanyes del Zagros (Irán) a partir de 2015.
Actualment en estat de jubilació activa.
Maria Soley Farrés
És catedràtica d'Universitat jubilada del Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular, Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona.
Llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona (1978). Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona (1981). Post-doctorat a la Universitat de Calgary (Canadà) del 1983-1985.
Ha impartit docència, des de l’any 1978 fins a la jubilació al 2023, en les assignatures de Biologia General, Bioquímica General, Regulació del Metabolisme, Bioquímica de la Nutrició, Factors de Creixement i Envelliment. Ha treballat sobre el control de la gluconeogènesi per la glucosa i la insulina. S’ha dedicat, amb més profunditat, a l’estudi de les funcions biològiques del factor de creixement epidèrmic (EGF) sobre el metabolisme, l’estrès i l’envelliment. De tots aquests treballs ha publicat els resultats en revistes científiques internacionals i els ha presentat en congressos científics. Ha participat en diverses xerrades de divulgació científica i ha publicat, com a coautora, tres llibres: Cos antic, entorn modern: el nostre cos està preparat per a la vida moderna? (2010), Per què envellim? La resposta de la ciència a una vella preocupació humana (2011) i Una meravella anomenada vida. Com són, com funcionen i d’on venen els éssers vius (2017). Aquest darrer llibre va ser finalista del Premi de la Societat Catalana de Biologia (SCB) a la divulgació 2018.
Joan Turon Mora
Tinc 66 anys i visc des de fa 5 anys a Granollers. Estic federat des de l’any 1980, per tant porto 45 anys jugant de forma ininterrompuda, a Sant Celoni fins al 1989, a Montornès del Vallès fins al 2002 i després a Santa Eulàlia de Ronçana, amb el parèntesi d’un any a Lloret de Mar. Ben aviat es van despertar en mi les ganes d’ensenyar escacs; així, vaig començar a donar les primeres classes l’any 1985. A principis de la dècada dels 90 vaig fer el curs de monitor d’escacs de la Federació Catalana d’Escacs, curs que he repetit l’any 2021 per actualitzar conceptes, sobretot des de l’aparició de la informàtica en el món dels escacs, tot i que no he deixat de donar classes en tot aquest temps.
Actualment, imparteixo classes d’escacs a la escola Ronçana de Santa Eulàlia i al Club d’Escacs Vall del Tenes, també de Santa Eulàlia.
Marcelo González
Llicenciat en Geografia i Història general.
Mestre de Primària des de 1977 fins a 1995, bàsicament a Cicle Superior, en escoles de La Llagosta i de La Garriga.
Professor de Secundària i Batxillerat des de 1995 a 2014 (Ciències Socials, Geografia i Història de l'Art) en instituts de Canovelles i de La Garriga.
Entre 2000 i 2005, director de l'IES Bellulla de Canovelles.
Professor de l'Escola d'Adults de Granollers des de 2014 a 2017 (Preparació per a cicles, ESO i majors de 25 anys).
Actualment, professor de la Universitat Popular de Granollers (UPG).
Cesca Zapater Torras
Llicenciada en Medicina i Cirurgia l'any 1976 per la Universitat de Barcelona. Metgessa d’atenció primària fins al 2015, any en què es va jubilar. Diplomada en Qualitat Assistencial.
Ha estat tutora de Medicina Familiar i Comunitària, coordinadora de l'Equip d'Atenció Primària Montornès-Montmeló.
Va formar part del Grup de Qualitat de la Societat Catalana de Medicina Familiar Comunitària (CAMFiC). Presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) del 2009-2015. Ha estat membre del Comitè d'Ètica Assistencial del Vallès Oriental (CEAVOC).
Coautora de llibres i articles relacionats amb el sistema sanitari, la qualitat assistencial, la medicalització i la salut mental.
Actualment és membre del FoCAP i col·laboradora al Diari de la Sanitat, amb articles d’opinió.
Enric Gràcia Jané
Infermer. Màster en Bioètica. Màster en atenció pal·liativa i malalties cròniques.
Té experiència d’atenció pal·liativa a la Unitat d’Hospitalització del Centre Sociosanitari Santa Susanna, de Caldes de Montbui. Programa ATDOM Vall del Tenes. Actualment forma part del PADES de Mataró.
Marina Álvarez Ramos
De joveneta volia saber-ho tot sobre el món antic i l'actual, i això va portar-me a estudiar Humanitats a la UAB. La formació universitària que em van oferir estava molt centrada en Europa, per això vaig iniciar estudis en Antropologia i em vaig postgraduar en Estudis Africans, que aleshores era el meu màxim interès, juntament amb els moviments migratoris i l'economia social. Durant 18 anys he estat professora de secundària en matèries de ciències humanes i socials.
En paral·lel, i sempre moguda per la passió, he necessitat canals per expressar-me i per crear. Sempre he ballat i he escrit el que m'ha sortir del cor més que de la ment. M'he format i explorat múltiples disciplines i tècniques de dansa. El teatre també ha estat molt present en la meva trajectòria. Si m'hagués d'encasellar, diria que la meva especialitat són la improvisació, les tècniques d'expressió corporal i la dansa-teatre. Fa quatre anys vaig cursar el postgrau d'Arts Escèniques i Educació de l’Institut del Teatre, i de seguida vaig començar a impartir classes d’Arts Escèniques i Història de la Dansa en un Batxillerat Escènic de Barcelona.
M'entusiasma el poder que té l'art en les persones. L'art és el meu refugi: puc ser qui vulgui, puc ser qui sóc. Les arts escèniques, arts vives, m'ajuden a compartir des d'un lloc genuí. Explorar i compartir des de la seva vessant pedagògica és, ara mateix, el meu motor de creixement.